Om mig och mitt företag

Maj 2010 startade jag mitt egna företag, Transoyuz. Jag frilansar heltid som språkkonsult och översätter tekniska och redaktionella texter från svenska till norska. Jag är alltså norrman ursprungligen. Jag skriver även egna texter och fotar, utan att kalla mig för varken journalist eller reporter.

Bakgrunden för detta har jag fått genom mina tidigare anställningar inom medievärlden på QX Förlag AB och Mynewsdesk AB. Dessa gav mig erfarenhet inom redaktionellt arbete, översättning, marknadsföring, kundkontakt och hur man skriver för webben. Hänsyn till sökmotorsoptimering och målgruppsinriktad textproduktion är viktiga nyckelord.

Jobb och utbildning har för mig snarare varit kompletterande än sammanfallande. De skiljer sig alltså åt. Mina jobb inom mediabranschen grundas i en bachelorgrad i historia, statsvetenskap och lingvistik från Universitetet i Tromsø, samt centralasienkunskap och fördjupade studier i ryska från Stockholms Universitet. Min magisteruppsats i rysk kulturhistoria handlar om hur kristet ortodoxt bildspråk användes i sovjetisk propagandakonst. Mitt intresse för språk gäller alltså inte bara det talade språket utan även det visuella. Hur uppfattas en bild? Vad gäller i användningen av bildspråk, från reklam till kyrkokonst, från ett måleri till stadsgestaltning? Detta är frågor jag intresserar mig för.

Dessa frågor kan även knytas till val av resmål när jag temporärt tröttnat på Stockholm. Min vistelse i Nord-Korea sommaren 2004 väcker starka minnen – det att se ett slutet land från insidan, även om det bara var delar jag fick se. Den politiska bildkonsten var fascinerande. Våren 2011 åkte jag till Iran och Afghanistan.  Här var den gamla islamska konsten ett av många dragplåster. Samtidigt var det härligt att uppleva individens gästfrihet, vänlighet och stolthet i samhällen som inte alltid får så positiv mediatäckning i väst.

Hemma i Stockholm är mitt intresse för mat dominerande. Köket är rummet jag spenderar mest tid i, vare sig jag skriver om mat, fotar mat eller står framför spisen. Mat ska vara äkta och gör man den själv vet man också vad man får i sig. Att göra egna fruktviner och cider är skoj är ett intresse jag delar med flera vänner. Annars har jag på tok för mycket prylar. Jag gillar mina växter, särskild hoyor och bladkaktus. Jag försöker även spela piano och skriva musik. Dock är försöken betydligt flera än resultaten.

Önskar du komma i kontakt med mig, antigen professionellt, eller om du bara funderar över något du läst på min blogg är du mycket välkommen att höra av dig.

Vänligen
/Johnny

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s