Koreansk barbecue (Bulgogi)

Koreansk barbecue (Bulgogi). Foto: Johnny Friskilä

Koreansk barbecue (Bulgogi). Foto: Johnny Friskilä

Det koreanska köket är härligt! Ankbröst, fläskkarré och oxfilé marinerar sig under loppet av några timmar. Jag har gjort i ordning två olika marinader – en där jag kokar ihop socker, vitlök och ingefära med risvin (sake), sojasås och mirin, och en som består av ovan nämnda ingredienser, men också misopasta, chilipasta, sesamolja och några kryddor.

Köttet är härligt mört och jag tar fram den koreanska gasgrillen till inomhusbruk. Eller någon grill är det i och för sig inte, utan snarare en gasspis i miniatyr, med en platta och en östasiatisk järnstekpanna som nästan ser ut som en upp- och nedvänd wok. När köttet steker ska nämligen fettet rinna bort.

Jag har besök från Korea, så nu har jag möjligheten att få några insidertips i hur man gör en riktig bulgogi. Vi steker även lite paprika och vårlök och avnjuter köttet tillsammans med det som blev kvar av marinaderna, samt salladsblad.

Till detta dricker vi öl, japansk sake, och en 40%-ig nordkoreansk sprit gjord på shiitake. Planen var att även dricka lite koreansk soju till måltiden, men den låg tyvärr en resväska som ett par dagar innan blev stulen på Stockholms centralstation. Dock klarade vi oss utmärkt utan.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Kött är inte för kärringar, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s