Lammgryta (Tass Kebab) från Armenien.

Lammgryta från Armenien. Foto: Johnny Friskilä

Lammgryta från Armenien. Foto: Johnny Friskilä

Tass Kebab är en lammgryta som kommer från Armenien. Mitt ursprungliga recept hittade jag i en kokbok för kaukasisk mat. När jag googlade hittade jag motsvarande recept både i det iranska och det turkiska köket. Enbart armeniskt är det alltså kanske inte. Tass Kebab är oavsett en enkel och smakrik lammgryta med ett fåtal ingredienser. Detta långkok är inte svårt att göra och passar perfekt till en bjudning, gärna med andra rätter från samma region.

Ingredienser:

50 gram smör eller olja
1/2 kilo lammkött i bitar
Hel kummin
Tomatpuré, ca.1-2 matskedar
3 dl. vitt vin
salt
svartpeppar
chili
2 morötter
1 lök

Tillagning:

Skär lammköttet (gärna från lammstek) i bitar. Del även morötterna i bitar och skär löken i skivor.

Ha hälften av fettet i en gryta och stek köttet så att det får lagom färg. Ha i tomatpuré, kummin, salt, svartpeppar, chili och vitt vin. Skruv ner värmen och låt köttet koka under lock i ca. en timme.

I en annan gryta steker du morötterna och löken i det som är kvar av matfettet. Dessa ska bli mjuka i konsistens. Ha grönsakerna i den andra grytan tillsammans med köttet och koka på svag värme tills köttet är mört. Om det behövs, ha i lite vatten. Dock, det ska vara en gryta, inte en soppa.

Själv serverade jag Tass Kebab med färsk koriander, couscous och en grönsallad. Andra recept som jag hittade på nätet innehöll även vitlök och/eller kanel. Det kanske passar utmärkt. Dock föredrar jag ett mindre antal kryddor så att varje smak kommer mer till sin rätt.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Kött är inte för kärringar, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s