Khachapuri fra Adzjarien, Georgien

Khachapuri från Adzjarien. Foto: Johnny Friskilä

Khachapuri från Adzjarien. Foto: Johnny Friskilä

Georgiskt ostbröd, eller khachapuri som det egentligen heter, finns över hela Georgien och är något av det mest typiska snabbmaten i det georgiska köket. Den finns i många olika varianter, men just denna, formad som en båt och med ett ägg i mitten, är typisk för regionen, Adzjarien, sydväst i landet. Detta är kanske den mest dekorativa av alla khachapuris, och dessutom enklare att göra än en vanlig pizza. Här kommer receptet!

Ingredienser:

Deg:

4,5 dl vetemjöl
ca. 1 dl ljummet vatten
3 matskedar yoghurt, gärna turkisk eller grekisk med 10 % fett
jäst
salt
olja
lite socker eller sirap

Fyllning

125 gram mozzarella
125 gram hård vit ost, gärna vällagrad
50 gram smör
1 ägg

 

Tillagning:

Rör ut jästen i hälften av vattnet. Tillsätt socker, salt, olja, yoghurt, mjöl, samt så mycket som behövs av det resterande vattnet. Arbeta till en smidig deg som får jäsa till dubbel storlek.

Under tiden river du båda ostarna och blandar dem tillsammans med smör och ägg så att det blir en smet.

Kavla ut degen så att den blir oval, nästan en cm tjock, Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ha på ostmassan, dock inte helt ut mot kanterna av degen. Låt 5-7 cm vara kvar. Kanterna ska nu vikas in och upp. Detta är viktigt för att inte ostmassan ska rinna ut när khachapurin är i ugnen. Khachapurin ska nu gräddas på 225 grader i 10-15 minuter, tills kanterna har fått fin gyllen färg och ostmassan har smällt. Ta ut khachapurin och ha ett rått ägg i mitten. Ställ den tillbaka i ugnen 2-3 minuter så att äggvitan stelnar medan gulan fortfarande är rå.

Servera khachapurin som egen rätt, eller som tillbehör till en kaukasisk gryta, gärna med en grönsallad och ett glas georgiskt rött till!

Smaklig måltid!

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept, Trevligt med tilltugg och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Khachapuri fra Adzjarien, Georgien

  1. daniel skriver:

    tack för receptet, passar utmärkt just nu eftersom vi ska försöka återuppleva våra georgiska minnen med några vänner i helgen. har du någon aning om hur mycket jäst o olja som ska användas?

    • Hej!
      Vad trevligt att också ni har georgiska minnen att återuppleva. Jag brukar bara bryta av en bit från ett jästpaket, kanske 10 gram till den mjölmängd som står här. Ofta tycker jag recept innehåller för stor mängd jäst och om vattnet har lagom (37-40 grader) tempratur, samt lite lite näring i form av något sött, så räcker ju ofta med ganska lite. Olja brukar jag också bara hälla i lite, kanske ett par matskedar, men jag mäter med ögonen:-)

  2. Ping: Georgisk mat, en kulinarisk hemlighet? | Johnnybajdzjan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s