Indonesisk mat i Haag

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Fläskkött i sojasås, varma grönsaker med kokosnöt, kryddstarka ägg, kyckling satay, köttbullar i kokosmjölk, nötkött i het sås, grönsaker marinerade i tamarind, räkor med chiliris och kanske den möraste kycklinggryta jag smakat på mycket lång tid – allt detta och mycket mer för man när två eller flera personer beställer en av de många olika ”Rijsttafels” på restaurang Garoeda i Den Haag.

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Garoeda ved Kneuterdijk i centrala Haag har funnits sedan 1949. Det är en institution när det gäller äkta indonesisk mat i Holland. Servicen är professionell. De har traditionella kläder som jag gärna hade fotograferad, dock fick jag inte det. Oavsett, restaurangen ligger i en ståtlig jugendbyggnad och sträcker sig över hela fyra våningar. Här får man allt från en enklare lunch till en klassisk ”rijsttafel” med alla möjliga smårätter och det blir nästan svårt att uppskatta varje rätt för sig. Alla smårätter blandas på tallriken, antigen man försöker låta bli eller inte. Är man tre personer räcker det att beställa mat för två. Att äta upp är omöjligt, oavsett hur underbart det smakar. Som dryck till alla smårätter är det gott med en holländsk veteöl. Det var i alla mitt val, och den var så god att jag beställde en till. Ölen på en så fin och klassisk restaurang kostar dessutom bara lite över 3€. Andra sorters öl finns också. En ”rijsttafel” kostar någonstans mellan 20 och 30€, vilket är oerhört prisvärt och hela menyn finns dessutom på restaurang Garoedas hemsida.

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Om du ska ut och äta tillsammans med vänner i Haag är restaurang Garoeda absolut ett ställe värt att besöka, Garoeda som i indonesisk mytologi är namnet på guldörnen som bär guden Vishna på sin rygg.

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Indonesisk mat på restaurang Garoeda. Foto: Johnny Friskilä

Menyerna på hemsidan kan dessutom vara utmärkt om man själv önskar ha en indonesisk fest där hemma och vill ha några förslag på meny. Där finns även recept.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept, Resor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s