Resetrender 2013

Aruba. Foto: Johnny Friskilä

Aruba. Foto: Johnny Friskilä

Hur ser svenska resetrender ut i år? Vilka destinationer väljer vi? Inte att jag bryr mig särskild mycket om att följa trenderna, men nya idéer skadar aldrig.  Antigen kanske vi åker till det trendiga och nya eftersom det är just nytt och spännande, eller så undviker vi trenden eftersom det med resetrender möjligtvis är som med mode; förra årets stora snackis finns på rean idag och man får mer för pengarna någon annanstans.

Gratistidningen Metro presenterade trenderna 2013, också inom resor. Här är det shopping i London som gäller, dock är det väl ett tag sedan man insåg att den svenska kronan faktisk är ganska stark gentemot både pund, euro och dollar.

Sen är det Västindien och övriga Sydostasien, bara det att Västindien inte ligger i Sydostasien. Jaja, möjligtvis en språklig eller geografisk brist bara (Metro 2013-01-02, s.10). Hälsoresor är också poppis. En annan trend är att hitta inspiration genom sociala medier som Facebook och boka resan själv på nätet, alltså inte charter. Även grönt resande kommer stå i fokus i år med mer bränsleeffektiva färdsätt, och det är ju självklart bra.

Svd (Svenska Dagbladet) har kollat den stora chartertrenden för 2013. Här är det träningsresor som gäller, gärna med riktiga träningspass och kända idrottspersonligheter istället för reseledarens sedvanliga vattengympa med associationer till svensk filmkomedi. Genom Apollo kan man träna inför Göteborgsvarvet eller Lidingöloppet. Fritidsresor har sitt Magic Life-koncept med allt mellan segling och spinning. Solresor satsar på hälsa, diskussioner och föreläsningar för 40+:are, och genom Ving kan man sätta sin treåring på ett aerobicpass medan de vuxna kan få personlig tränare på Rhodos eller cirkelträning och styrketräning genom ett samarbete med SATS.

Göteborgsposten ser mot långresorna till Mexico och Aruba, och ja, på Aruba var jag ju en mycket kort sväng förra året. Ibland är jag förut för min tid helt enkelt. Vi delar numera oftare upp semestern över hela året och åker på weekendresor till London och Berlin, samt att vi vill ha privata poolar eller en infinitypool, alltså en pool med havsutsikt och med poolkanten under vatten så att det ser ut som om hav och bassäng går i ett.

Trenderna går igen på livsstilssajten SalongK som fokuserar på Karibien, nätuppkoppling, träning och egen pool. Momondo ser ändringar i hur folk söker efter resor på nätet och att resenärerna efterfrågar intelligenta söksajter, samt att pris numera inte är allt, utan man vill även ha bekvämlighet. Jag får kanske testa Momondo innan nästa resa och se hur deras jämförelsetjänst är till skillnad från andra.

Också Ving säger att Karibien är hett. Det är även koncepthotellen, träningsresan, egen pool och wifi. Det låter bekvämt i allra högsta grad!

Hur ligger jag då till i Resetrenderna i år? Karibien är hett och om en dryg vecka åker jag till Curacao. Det är ju i södra Karibien. Dock blir det nog ingen infinitypool, ej heller koncepthotell, utan jag kommer bo privat i en lägenhet. Men där kommer finnas wifi och med tanke på hur mycket jag kommer promenera runt och ta bussen till stranden och simma i det kristallklara havet, så blir det väl nästan en träningsresa? Svettig kommer jag nog även bli av att bära runt på ryggsäck i Venezuela och Colombia, och just Colombia är ett resmål som tidningen Vagabond nämner som hett i år. På väg till och från Karibien får jag ju några dagar i Holland, det vill säga Haag och Amsterdam, så ja, lite shopping i med stark krona i europeisk storstad kanske?

Annars har jag inga fler resplaner, fast det kanske räcker? Förutom en sväng till min hemstad Narvik, och vem vet; kanske det blir årets resetrend 2014!

Var kommer du att åka i år?

Annonser

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Resetrender 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s