Meny för julgransplundring

Lutfisk med norska tillbehör. Foto: Johnny Friskilä

Finns det egen mat för julgransplundringar? Jag har inte hört talats om det, fast det beror kanske på att jag inte varit i Sverige tillräckligt länge? Oavsett är det tydligen dags att städa ut julen, antigen man gör det den trettonde eller den tjugonde dagen, eller kanske någon gång däremellan, eller efter? Det är ju trots allt mysigt med julgran och om den inte dog av komma-in-i-vardagsrum-chocken, samt har fått tillräckligt med vatten under sin tid inomhus, kanske det börjar växa kottar på den, eller nya granskott, fulla av c-vitamin!

Jag kan inte bjuda på någon granskottsboost. Granen är fin den, men har inga nya skott, och eftersom jag åker bort kommer den inte klara sig. Då är det lika bra att ta kål på den själv, eller snarare ha en liten julgransplundring. Dock har jag för fina saker på granen till att den ska plundras, det kommer bli en dyr affär i så fall, men det känns oavsett som en bra ursäkt för en middag med trevliga vänner. Inte att man behöver en ursäkt för att bjuda på mat, men ändå. Därav frågan om det finns mattraditioner för en julgransplundring.

Menyn för morgondagen är:

  • Kanapéer på finskt surdegsrågbröd med öring, korv, pastejer och ostar
  • Norsk rømmegrøt med fenalår, alltså en sorts underbart fet gräddfilsgröt med saltad och torkad lammkött.
  • Lutfisk med norska tillbehör, vilket är potatis, sirap, ärtstuvning, knaperstekt bacon och brunost
  • Till efterrätt blir det iranskt godis av olika slag, hör kanske inte riktigt till, men jag har inte hunnit baka norska lefser.

Till det här kommer serveras vitt vin, norsk aquavit och kanske en likör eller två eller tre eller tjugo.

Det borde väl funka en julgransplundringsafton?

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept, Veckomenyer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s