Cartagena, Santa Marta och Barranquilla

Carnaval de Barranquilla. Foto: Colombia Travel

Carnaval de Barranquilla. Foto: Colombia Travel

Varken Lonely Planet eller Brandt reseguide kommer följa med på min månad i sydliga Karibien, Venezuela och Colombia. Det skulle bli åtminstone tre olika böcker, vilket jag inte orkar bära. 10 dagar har jag satt av till Colombia. Det är inte mycket, men så ska jag inte se hela landet heller, utan bara den karibiska eller atlantiska kusten som det också kallas. Cartagena ska jag besöka, den gamla kolonialstaden från 1533, dit det första slavskeppet ankom år 1564 och som tillsammans med Vera Cruz i Mexico under längre tid hade monopol på slavhandeln i området. Där de överlevande slavarna från olika delar av västra Afrika såldes på Feria de Negros, eller enklare sagt slavmarknaden, där den oändligt vackra abessinskan i Gabriel Garcia Marquez roman Om kärlek och andra demoner, auktionerades ut mot sin egen vikt i guld.

De två andra städerna på listan är Santa Marta och Barranquilla. Alla dessa städer ligger ungefär 2 timmar med buss från varandra, och den östligaste av dessa, Santa Marta, ligger en sju timmars bussresa från Maracaibo i Venezuela, där mitt äventyr på det sydamerikanska fastlandet kommer börja och sluta, flyget från Curacao går nämligen dit.

Santa Marta är äldre än Cartagena. Här dog Simon Bolivar, hjälten och frigöraren för en rad sydamerikanske länder. Idag är den gamla kolonialstaden från 1525 en turiststad. Dock har den hamnat lite i skuggan för det större Cartagena. Om det som står i böckerna är rätt, man ska ju inte alltid lita på det som står där, felstavningar har hänt i alla tider, så bjuder Santa Marta mer på sol-, bad- och strandturism. Dessutom finns turistorter bredvid som El Rodadera och Taganga, den sistnämnda en sömnig fiskarlandsby med låtsashippies och backpackers. Ja man kan ju undra varför besökarna där beskrivs som sömniga. Det kanske jag snart får veta.

Till slut är det Barranquilla. Staden är inte lika gammal och inte lika kolonial som de andra, fast det är kanske lika bra. Man blir snabbt trött på kolonialarkitektur. Däremot har Barranquilla något de andra städerna inte har. Jag tänker inte på att herr Garcia Marquez gamla barhäng ligger här, det gör det i och för sig, och det ska jag besöka. Det jag tänker på är Sydamerikas näst största karneval efter Rio förstås., Carnaval de Barranquilla, och jag har tajmat perfekt. Jag ska dit då! Ett colombianskt Mardi Gras av dimensioner. Med tanke på alla masker, fjädrar, paljetter och tyger som det kommer finnas risk att jag fyller min resväska med, ja några karnevalsaffärer måste väl finnas, så ska jag inte släpa med mig flera kilon med böcker. Det har jag gjort förut, och jag vet hur det kommer gå. Det går bra, fast jag läser ju inte i dem. Cartagena, Santa Marta och Barranquilla alltså. Därför har jag ikväll suttit och antecknat. Jag har skrivit ner allt det jag tyckt varit vettigt för städerna jag ska besöka, samt lite generella tips om mat, dryck och musik. Två sidor blev det, och ja, man lär sig nog mera av att anteckna än av att bara läsa. Och, det kommer bli lättare att bära!

Annonser

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s