Hummersoppa, recept.

Foto: Johnny Friskilä

Foto: Johnny Friskilä

Ingredienser för 8 personer

1 hummer
smör
5 cl konjak
5 dl torrt vitt vin
1 gul lök
vitlök
palsternacka
lagerblad
timjan
tomatpuré
5 dl vispgrädde
maizena
salt
vitpeppar
gurkmeja
chipotle eller annan chili
vatten

Foto: Johnny Friskilä

Foto: Johnny Friskilä

 

Dela upp hummern, ta ur köttet och spara detta i kylen och ha i soppan till slut. Skölj skalet och försök krossa det i mindre bitar.

Värm smör eller annat matfett i en stor kastrull, ha i hackad lök, vitlök och palsternacka  och låt fräsa på medel värme i några minuter innan du tillsätter kryddor och hummerskalen. Låt fräsa 5-10 minuter till innan du tillsätter vitt vin, konjak och några deciliter vatten. Det hela får sjuda utan lock så att det kokar in till en reducerad fond som sedan är bas för soppan. Sila av, släng skal och grönsaker och du har nu några deciliter fond kvar.

Foto: Johnny Friskilä

Foto: Johnny Friskilä

(Eftersom jag skulle servera hummersoppan på nyårsafton hemma hos en kompis till mig gjorde jag fonden hemma och tog den med till min kompis. Då var 80% av allt arbete med soppan klart, och detta var mycket enklare än att skulle transportera en kastrull med färdig soppa)

Väl framme hos min kompis var det bara att värma fonden, tillsätta lite mer vitt vin, reda med maizena som du rört ut i lite vatten, samt hälften av grädden. Den andra hälften av grädden vispade jag och vände sedan ner i soppan helt mot slutet när jag även smakade av med lite extra salt och kanske lite hetta (chipotle).

Foto: Johnny Friskilä

Foto: Johnny Friskilä

Då var det bara att servera tillsammans med hummerköttet och nygräddade baguetter med smör. Den perfekta förrätten på en nyårsafton.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Fågel, fisk eller däremellan, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s