Nobelmiddagen 2012

Bild

  • Gravad röding med blomkålsterrine, Kalixlöjrom och dillmajonnäs
  • Fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker, mandelpotatispuré och rödvinssås
  • Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet

Det här är alltså nobelmenyn som serverades årets pristagare, kungligheter och andra gäster i Stadshuset igår. Det är tradition, men för oss som inte är bjudna dit kan det vara trevligt med andra traditioner. Därför samlades vi, några vänner och jag, på en privat nobelmiddag. Eftersom årets meny alltid är hemlig, blev det också i år en genomgång av några av tidigare års rätter. Dessa är heller inte att förakta, särskild när det förutom själva menyn bjuds på två olika sorters champagne samt gås- och anklever med hemmagjord kvittengelé.

Anklever med kvittengelé. Foto: Johnny Friskilä

I år fick vi i trevligt sällskap avnjuta:

  • 1926 års förrätt: Viltconsommé med krutonger.
  • 1954 års varmrätt: Grillad oxfilé med tagliatellegrönsaker och rödvinssås
  • 1931 års efterrätt: Curaçaoparfait i suffléform

Bild

Bild

Bild

Alla foton: Johnny Friskilä

Alla recept hämtades från boken ”Nobelfesten”, och precis som i Stadshuset, kunde även vi förbereda ganska mycket i förväg. Nu ska inte jag skryta på mig att jag stod och kokade consommé i de sena natttimmarna. Min uppgift var att fritera persiljan, fast det ska ju också göras. Och sen kvarstod det bara att äta maten.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s