Finska munkar och karelska piroger

Finska munkar. Foto: Johnny Friskilä

Finska munkar. Foto: Johnny Friskilä

Finlands nationaldag och självständighetsdag firas idag, 6 december. Detta datum år 1917 förklarade Finland sin självständighet från Ryssland som precis haft sin revolution.

Dagen till ära arrangerade min vän Jari och jag finsk afton med mat till 30 personer. Finska munkar, karelska piroger med äggsmör, hemmagjord sima, olika stekta korvar med senap, två sorters bröd från Finska Hembageriet i Eskilstuna, kålrotslåda, och självklart en Lapin Kulta till detta.

Äggsmör. Foto: Johnny Friskilä

Äggsmör. Foto: Johnny Friskilä

Karelska piroger. Foto: Johnny Friskilä

Karelska piroger. Foto: Johnny Friskilä

De flesta större mataffärer säljer delikatesser från olika länder och ofta finns även en finsk hylla där importerade korvar och olika piroger går att få tag på. Finska Valio med sina mejeriprodukter gör det ju dessutom bra på den svenska marknaden. Med andra ord var även smöret på brödet finskt kvällen inför självständighetsdagen

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s