Kroatien en vecka i sommar?

Valamar Club, Dubrovnik. Foto: Solresor

Jag har varit i Kroatien, men aldrig Dubrovnik – den över två tusen år gamla staden vid adriatiska kusten. Vet inte riktig varför jag inte varit där. Världen är stor och det har inte blivit så helt enkelt.

Grundad av romer. Sen kom slaverna. Besatt av fransmännen, intagen av österrikarna. Det var en av det gamla Jugoslavien stora turistpärlor som hamnade på Unescos världsarvslista – året var 1979, året innan Tito dog. Sen skulle staden drabbas hårt av Balkankriget, men nu är även det historia, och Dubrovnik har blivit en av det sedan 20 år tillbaka självständiga Kroatiens stora attraktioner. Och ser man på den lilla stadens historiska meritlista, så är det kanske inte förvånande att vi känner till just denna stad som annars är ganska blygsam med sina 50 000 invånare.

Solresor är en av flera som flyger till Dubrovnik i sommar. Det kanske inte vore så dumt. En vecka med sol och värme. Men jag känner mig själv. Jag kan sola några dagar. Sen blir det kanske att sätta sig på en buss till Mostar, staden med den kända bron i Bosnien. Eller svänga ner mot Montenegro. Där har jag varit förut, och jag åker gärna tillbaka. Jag kan också bara vara i gamla stan, ta en fika på ett traditionellt kafé, titta på hur andra resenärer beblandar sig med lokalbefolkningen. Kanske hitta någon undangömd restaurang den där turistmenyn på engelska, eller i värsta fall svenska. Hitta den gamla farbrodern i sin antikaffär. Segla ut i skärgården. Sola, bada eller fiska? Kroatien en vecka i sommar? Det blir i alla fall inget problem att fylla både tid och minneskort.

Annonser

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kroatien en vecka i sommar?

 1. Joakim Westerlund skriver:

  Dubrovnik är en fantastisk stad som jag gärna besöker igen. Var i Kroatien 3 veckor under sommaren 2010 och besökte Dubrovnik några dagar av dessa. Fastnade skarpt för den mysiga staden, gränderna, barerna och ön Lokrum. Lokrum är ett naturreservat som bara ligger några minuter ut med båt från hamnen där man kan bada från klipporna(finns badstegar) se på påfåglar och mysa med ngt svalkande och gott i handen.

  Finns även en strand i det centrala delarna som var okej, med trevlig strandbar/restaurang. Dock valde jag och min sambo hellre att åka till Lokrum de flesta dagarna då vi gillade det bättre!

  Vi hade även turen att komma i kontakt med en trevlig dam som hyrde ut rum till oss med utsikt över de vackra takåsarna, Lokrum och de gigantiska kryssarna som ankrade utanför staden. Om du är intresserad kan jag nog vaska fram epost till henne!?

  Sen får man ju inte missa barerna som ligger utanför muren med härligt häng vid solnedgång och kväll! Tror det heter Buca.

  Jämför man med övriga ställen vi besökte(Korcula stad, Lumbarda, Vrboska) var dock Dubrovnik ngt dyrare när det gäller mat och dryck.

  Sen är det fantastisk god glass:)

  Trevlig resa!

 2. Joakim Westerlund skriver:

  2009 var det visst:)
  Och stället heter Buca!
  http://m.flickr.com/#/photos/jockew/3920809022/

  Vyn över staden från rummet vi hyrde: http://m.flickr.com/#/photos/jockew/3919922401/in/set-72157622073703883/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s