Kornmjölsgröt, recept

Kornmjölsgröt med smör, socker, kanel och torkad kött. Foto: Johnny Friskilä

Kornmjöl har den egenskap, eller kanske snarare saknar en egenskap – det jäser inte. Däremot kan man baka tunnbröd på det, och koka gröt.

De vanliga recepten tycker jag dock är lite tråkiga. Mjölet kokas i vatten tills det påminner om tapetklister både i smak och konsistens: koka upp 1 liter vatten med lite salt, tillsätt 3 dl kornmjöl, rör om, koka i 10 minuter, servera med sylt och mjölk.

Jag hittade dock ett gammalt norskt recept på NRKs hemsida där Ingrid Espelid gör ”byggmelsgrøt”.

Jag halverade receptet och ändrade lite i vätskemängd eftersom jag misstänker att det svenska mjölet har lite annorlunda kvaliteter än det norska.

Ha 1,5 dl kornmjöl samt lite kruskakli i en gryta och tillsätt 2,5 dl filmjölk. Rör om medan du tillsätter 2,5 dl vanlig mjölk. Sedan får du röra om mer eller mindre konstant i ca 10 minuter medan gröten tjocknar. Tillsätt lite vatten nu och då om du tycker gröten blir för tjock, det tyckte nämligen jag. Sen hade jag i lite salt och serverade med smält smör, socker och kanel, samt salami och torkad lammkött.

Kan säkert också serveras med t ex torkad renkött eller varför inte stekt sidfläsk? Det ska jag prova imorgon.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s