Recept med rodnande flugsvamp

Rodnande flugsvamp inlagd i olja. Foto: Johnny Friskilä

Kan man äta flugsvamp? Vikingarna gjorde det, sägs det i alla fall. Fast det var ju den röda, och de gjorde det inte för att det smakade gott, utan för att bli höga.

Röd flugsvamp känns inte som något för mig, men rodnande flugsvamp är något annat. Den är lite snarlik den mycket gifta panterflugsvampen och därför inget man bör plocka okritiskt. Däremot, till skillnad från denna giftiga förväxlingsart, så rodnar svampköttet till den rodnande flugsvampen när man skär i svampen eller bryter hatten itu. Svampens namn är alltså ganska självförklarande. Köttet rodnar, får små vinröda prickar när man delar hatten och får den det, då är det den mycket ätliga och smakrika rodnande flugsvampen.

Jag lade rodnande flugsvamp in i olja efter att först ha förvälld den. Några bitar marinerad svamp i stekpannan tillsammans med lite vitlök, tillsätt grädde och vitt vin, låt det koka några minuter och servera såsen till spagetti eller någon annan pasta. Rör gärna in ett ägg när du tagit såsen av värmen, eller tillsätt lite bacon, eller finhackad chili och kanske lök.

Enkelt och mycket trevligt. Det här är alltså mitt recept på rodnande flugsvamp. Däremot hittade jag även ett finskt recept på bruschetta med skogssvamp. Som en anmärkning står det att rodnande flugsvamp innehåller termolabila toxiner som bryts ner och blir ofarliga vid uppvärmning. Så förväll gärna svampen först och stek den efteråt. Och hör gärna av dig om du enkelt kan förklara vad dessa toxiner är för något, så att även jag förstår.

Smaklig måltid!

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Grönsaker - mer än bara gräs och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s