Creata en story

Кока кола. Foto: Johnny Friskilä

Så var det Canon Legrias Story Creator. Jag kollade lite runt på nätet, kollade instruktions-PDFen och filmade sen några sekvenser i köket. Story Creatorn var kanske inte så intuitiv som jag hade hoppats på. Jag är knappast ensam i världen om att vilja börja använda en teknisk produkt pang på. Dumt, jag vet, men därför vikten av det intuitiva, det kundvänliga. Det var lite svårt att förstå hur funktionen egentligen funkade. Man filmar först och sen gör man sin story av klippen? Eller man gör sin story medan man filmar? En del av problematiken ligger säkert i mitt tålamod, eller snarare ”lack of tålamod”. En annan del ligger i användarmanualen där jag sökte på Story Creator och inte hittade någon info alls. Det vill säga, själva funktionen hade i manualen översatts till Storyskapare, en smått onödig översättning tycker jag när Canon annars också på svenska använder beteckningen Story Creator i sin vokabulär. (Till saken hör att jag jobbar som översättare och därför irriterar mig lite extra över sådana saker.)

–       Storyskapare är en användbar funktion som ger förslag på olika sekvenser i olika situationer. Med Storyskapare är det inte svårare att skapa intressanta videoberättelser än att välja ett storytema, som exempelvis [Resor], [Fest] eller [Djur och barn], och sedan spela in enligt de förslag som erbjuds. Vid uppspelning väljer du en story i galleriet, så spelas dina inspelade sekvenser upp som en enda videoberättelse

Så står det i användarmanualen. En användbar funktion som ger förslag på olika sekvenser i olika situationer? Alltså följden för olika videoklipp gissar jag? Eller gissar jag fel? Jag saknar ett lite mer specifikt och enkelt språk. Hur gör man? Step by Step som Whitney Houston sjöng (New Kids On The Block också för den saks skuld, men det räcker där). Att funktionen är användbar, ja det får ju vara upp till mig att bedöma, inte en manual att säga.

Oavsett, mitt första försök med Story Creator gick sådär. Jag försökte göra en film inomhus med någon form av jultema, det vill säga helt enkelt filma lite julpynt. Men innan jag började filma och skulle välja mitt tema i Story Creatorn var det närmsta jag kom Partytemat. Inte att jag hade förväntat ett eget julpyntstema, men jag hade kanske väntat mig något mer. I och för sig, om jag hade filmat hela processen med att införskaffa julgranen, pynta den, julklapparna under granen, barrnålar i fingrarna, krossade julgranskulor och sen en sväng förbi grovsoporna, så hade det kanske varit en story. Men ett rent tema utan framdrift, mål och mening, om man bara vill så att säga, då är nog inte Story Creatorn det ultimata verktyg.

Sen blev jag nog lite förvirrad för under varje tema finns underteman som ligger i kronologisk ordning, till exempel festplanering, mat, önska gästerna välkomna och mycket mer. Varje undertema kommer med sin rekommendation för hur många sekunder ett filmklipp ska vara. Det är nog dessa underteman, eller festsituationer som menas när manualen ger förslag på olika sekvenser i olika situationer.

Resultatet av det hela blev i alla fall att jag till slut redigerade mina videoklipp i iMovie. Men, och det är viktig: det finns väl knappast någon funktion eller program som man kan till fullo och funkar perfekt efter bara ett försök? Ingen anledning att ge upp med andra ord. Imorgon tänker jag leka turist i egen stad. Då kanske jag lyckas creata en story!

Annonser

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s