Norsk fisksoppa

Norsk fisksoppa (fiskesuppe) har blivit ett begrepp. Men vad är det egentligen? Gör alla norrmän fisksoppa efter samma recept? Tydligen. Fast nu ska jag inte vara sarkastisk, eller åtminstone inte så mycket.

På nätet hittar jag sopprecept med följande ingredienser:

400 g  norsk torskfilé
1-2  morötter
1 gul lök
1  purjolök
1 l  fiskbuljong
smör
4 msk  vetemjöl
2 dl  mjölk
0,5 dl  crème fraïche
1 msk  gräslök

Framgångssättet hittas hos Fiskbilen.se eller Matklubben.se och säkert även andra ställen. Vem som ursprungligen skrev den svenska texten vet jag inte, men den copy och pastas i alla fall flitigt, så då måste det väl vara bra? Eller?

Själv skär jag nämligen grönsakerna i lagom bitar och låter dem steka i olja några minuter innan jag har i mjölet. Först därefter har jag i fiskbuljong och ett par deciliter egenproducerat vitt vin som faktiskt blev helt ok även att dricka till soppan. Ett grovt bröd passar också bra till, fast det ska vara osötat tycker jag.

Byt gärna ut torsken med hälleflundra och lax. Det gjorde jag. Ha i några räkor eller  dekorera soppan med rökta räkor och löjrom. Funderar lite på hur det är att koka buljong på räkskal från rökta räkor? Någon som vill dela med sig av den erfarenheten? Skalen ligger i alla fall i frysen nu. Inte att undras över att frysen är full.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Fågel, fisk eller däremellan, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s