Pinnekjøtt (pinnekött), recept

Pinnekjøtt och saltat lammlår. Foto: Johnny Friskilä

Pinnekjøtt måste vara något av det norskaste som finns att äta. Det är norsk julmat och jul och nyår är högtid för traditionsrik, fet mat. Men fet mat är ofta god mat, och en liten schapps hjälper matsmältningen.

Pinnekjøtt är torkade revbensspjäll av lamm som köps i vanliga affärer i Norge och särskild innan jul. Lägg köttet i vatten över natten. Byt vatten en gång. Köttet ångkokas sedan, gärna på torkade björkpinnar i ungefär tre timmar eller tills köttet lossnar från benen. Grytan ska inte fyllas med vatten då köttet ska ångkokas, men se till att vattnet inte kokar bort.

Pinnekjøtt serveras med rotmos och den buljong som finns kvar i grytan när köttet är färdigt, gärna med en öl och en akvavit till. Idag åt vi pinnekjøtt och kokt saltat lammstek tillsammans med rotmos. Härlig julmat!

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Kött är inte för kärringar, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s