Stekt renfilet, recept

Stekt renfilet. Foto: Johnny Friskilä

Stekt renfilet som flamberas, serveras med en gräddsås, kanske med lite svamp, samt rårörda lingon, brysselkål med bacon och ugnsstekt mandelpotatis? Något som frestar?

Det finns så otroligt många sätt att göra renfilet på. Kanske inte så konstigt. Renkött är en av mina favoriter. Inget över, möjligtvis lammkött vid sidan, dock inte på en och samma gång.

Krydda några renfileter med svartpeppar och krossade enbär. Låt ligga över natten i kylen. Eventuellt kan de marineras i lite konjak eller slånbärslikör.

Salta med flingsalt och stek i mycket smör på hög värme, några minuter så sidorna på köttet förseglas. Om du vill eller får gäster – flambera i konjak. Lägg sedan i aluminiumfolie på en tallrik så att värmen i köttet fördelas. Renkött kan gärna vara rött inuti.

Sås med creme fraiche serveras till. Foto: Johnny Friskilä

Ha vispgrädde eller creme fraiche i stekpanan där du stekt köttet och gör en sås. Eventuellt salta lite extra.

Kok brysselkål som du sen har i en separat stekpanna tillsammans med baconbitar som du redan stekt. Om du vill, blanda gärna i några lingon för en lätt syrlig smak samt att det snyggar till rätten. Servera med ugnsstekt mandelpotatis eller varför inte pressad potatis eller en puré av jordärtskocka, eller helt enkelt kokt mandelpotatis.

Smaklig julmiddag!

 

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Kött är inte för kärringar, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s