Norsk ribbe med knaprig svål (sprø svor), recept

Norsk ribbe med knaprig svål. Foto: Johnny Friskilä

Revbensspjäll med knaprig svål – det kallas ribbe på norska och serveras julafton med kokt mandelpotatis, surkål och en sås gjort på buljongen från revbensspjällen, grädde, kanske lite torr sherry och en redning.

Ingredienser:

1 revbensspjäll med svål (kallas gärna danska eller skånska revbensspjäll)
Salt
Peppar
Salvia

Salta och peppra revbensspjällen. Foto: Johnny Friskilä

Ungefär två dagar innan revbensspjällen ska serveras skär du ett rutmönster genom svålen och gnider in den med salt peppar och salvia. Låt den ligga i aluminiumfolie i kylen så smakerna fördelas. Sen är det dags att steka revbensspjällen:

Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg revbensspjällen i en form med svålen neråt.Häll på vatten så att det täcker svålen. Täck med aluminiumfolie så att köttet så att säga ångkokas. Ungefär 1 timme ska den steka så.

Ta sedan revbensspjällen ut ur ugnen och vänd på dem så att svålen kommer upp och stek vidare i en timme. Ha dock kolla på revbensspjällen. Stektiden kan variera beroende på hur tjockt köttet är. Om vattnet ångar bort, häll på lite till och häll gärna lite vatten över svålen. Om svålen inte blir knaprig, använd ugnens grillelement och höj värmen till 250 grader. Ha dock koll på svålen så att den inte bränns.

Servera med ovannämnda tillbehör, eller kokta grönsaker, rödkål, julkorv eller kanske prinskorv. Dock för min del räcker det med mandelpotatis, surkål och sås. Och gärna ett glas rött till!

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Kött är inte för kärringar, Mat och recept, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Norsk ribbe med knaprig svål (sprø svor), recept

  1. Åsa skriver:

    Gött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s