Helstekt anka, recept

Stekt anka med waldorfsallad och havtornssås. Foto: Johnny Friskilä

Ingredienser:

Anka
Salt

Att servera stekt anka och få den perfekt kan synas imponerande, men det är hur enkelt som helst: Låt den frysta ankan tina sakta i kylen. Det brukar ta ett par dygn. Tvätta ankan i kallt vatten, torka den med en ren kökshandduk, gnid in den med grovt salt och lägg den i en ganska djup form, bröstpartiet upp. Ankan är fet och fettet kommer smälta – därav viktigheten av den djupa formen. Fettet ska inte få rinna ut i ugnen, i så fall har du ett problem.

På 200 grader kommer nu ankfettet smälta och ankan så att säga kokas i sitt eget fett. Beräkna ca 45 minuter pr kilo anka, dvs 90 minuter om ankan väger 2 kilo. 2 till 2,5 kilo är normalvikt på en anka.

Du kommer se att skinnet på ankan blir knaprigt på grund av allt fettet som bubblar under ytan och rinner ner i formen.

Sen är ankan klar att serveras. Jag serverar gärna med en waldorfsallad med granatäpple och en havtornssås gjord på egenodlade havtorn. En rosa cava passar utmärkt att dricka till.

Till slut ett PS: När ankan är färdig har du fortfarande några deciliter flytande ankfett kvar. Häll det i en matlåda och ställ i kylen. Det funkar utmärkt som matfett sen, om du till exempel vill steka potatis.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Fågel, fisk eller däremellan, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s