Havtornssås

Havtorn från frysen. Johnny Friskilä

Ingredienser:

Matfett
Schalottenlök eller vanlig lök
Socker
Ank- eller kycklingfond
Vatten
Timjan
Maizena
Havtorn

Hetta upp matfett (smör eller om du har en anka i ugnen, använd smält ankfett) i en kastrull och fräs schalottenlök. Tillsätt socker. Häll på ank- eller kycklingfond, vatten och lite timjan.
Låt koka ca 10 minuter. Vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp. Kör havtorn (färska eller halvfrusna) i en mixer. Ta såsen av plattan och tillsätt havtornspurén. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Smaksätt eventuellt med lite mer socker ifall du tycker syran i havtornen är för dominerande.

Havtornen förlorar många av sina c-vitaminer om du låter dem koka. Det är anledningen till att jag har i bären mot slutet.

Serveras gärna till stekt anka som ett alternativ till apelsinsås eller körsbärssås.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Fågel, fisk eller däremellan, Mat och recept och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Havtornssås

  1. Ping: Helstekt anka, recept | Menus & Manners

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s