Torsktungor, recept

Noska torsktungor. Foto: Johnny Friskilä

Torsktungor, eller torsketunger som det heter på norska är en nordnorsk delikatess. De serveras ofta med potatis, stekt lök och en remuladsås, eventuellt rivna morötter eller kokta grönsaker. Igår bjöd jag min kompis Håkan på denna rätt. Tungorna har jag dock fått släpa med mig från norra Norge där jag kommer ifrån. Jag har aldrig sett dem till salu i Stockholm. Köttet på torsktungorna är egentligen inte själva tungan utan torskens hakparti.  Tungan är den lilla geléaktiga klumpen som sitter fast i hakan. Den, samt eventuellt löst skinn kan faktiskt skäras bort om man föredrar det.

Rens tungorna och panera dem i mjöl och kryddor. Jag tycker om majsmjöl efter att jag en gång i USA köpte ett färdigt paneringsmjöl av just majsmjöl och olika kryddor. Annars är vetemjöl vanligt. Ströbröd funkar också, men kan brännas lättare.  Kryddorna som man har i mjölet varierar, från bara salt och peppar till chili, kummin, citronpeppar, röksalt, paprika och det du tycker om. Kom ihåg dock att örter lätt kan brännas då du efter att ha vänt tungorna i kryddmjölet ska steka dem i smör på ganska så hög värme.

Tungorna behöver bara någon minut på varje sida. De är små, så steker du dem för länge blir de lätt torra, utan försök få dem knapriga utanpå och saftiga inuti. Lättare sagt än gjort, men använder du mycket smör och hög varme så funkar det.  När du har tagit tungorna ut ur pannan fortsätter ju värmen att fördelas i tungan och på så sätt blir den inte rå inuti.

Stek ett par uppskurna lökar i smör så att de blir mjuka och bruna, tillsätt gärna en tesked socker mot slutet så att den mjuka löken nästan karamelliseras. Servera torsktungorna med potatis, löken, eventuellt några grönsaker och en remuladsås. Eller skippa remuladen och använd gräddfil istället. Eller en hollandaise. Smaklig måltid!

Om du vill se en underbar video om hur man steker och serverar torsktungor, och dessutom höra både västnorsk och nordnorsk dialekt kan du klicka på följande video från NRK med Ingrid Espelid Hovig och Anne Brit Schiøtz.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Fågel, fisk eller däremellan, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s