Lutfisk med norska tillbehör

Lutfisk med norska tillbehör. Foto: Johnny Friskilä

Norsk lutfisk är annorlunda än den svenska. Jag skulle säga bättre, fast smak är ju väl subjektivt. Dessutom är jag norrman.

Det som skiljer är två saker. Den ena är fisken. Medan man i Sverige använder långa, använder man i Norge torsk. Det andra är tillbehören. För medan man i Sverige äter sin lutfisk med vit sås, kokt potatis och kryddpeppar (självklart finns det lokala variationer, men de går jag inte in på här), så lyxar norrmännen till det lite. Och det gjordes faktiskt även innan oljan. Lutfisk är inte billig mat, om man inte köper den på rean direkt efter jul förstås, så varför snåla med några kokta potatisar och mjöl kokt i mjölk (vit sås)?

Foto: Johnny Friskilä

Nej, knaperstekt bacon i rikligt med smör, lägg gröna ärtor i vatten kvällen innan och gör en härlig grön ärtstuvning. Ta fram lönnsirapen eller en annan ljus sirap och ha lite på tallriken när fisken serveras! Även lite brunost kan passa till!

Jag var 20 år innan jag lyckades få ner en portion lutfisk. Nu tycker jag det är jättegott – det goda ligger i kontrasterna mellan det salta baconet och den söta sirapen. Detta kombinerat med den lätt geléaktiga fisken, fin potatis och grön ärtstuvning gör måltiden till en riktig festmåltid. Gärna med en nubbe akvavit och en öl till.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Fågel, fisk eller däremellan, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s