Recept på lussekatter

Lussebullar. Foto: Joakim Westerlund

Lussekatter, lussebullar, saffransbröd – kjært barn har mange navn säger man på norska. Dessutom är det inte bara namnen som är många, utan även recepten.Jag läser igenom olika receptböcker och även recepten har ändrat sig över tid.

Förut var det tillräckligt att skriva 1 liter mjölk. Nu måste det stå 1 liter röd mjölk (3%). Nu är det vetemjöl special som gäller. Inte bara vetemjöl. Förut var det även tillräckligt med smör och mjölk. Nu ska det även vara kesella med någon särskild fettprocent och kanske även vaniljsmak. Sen kan man även strula till det med att byta ut delar av sockret med ljus sirap, eller låta det bli lite extra allt med att tillsätta både saffran, kardemumma och vanilj, och varför inte lite mandelmassa? Dessutom finns det numera två sorters jäst där det ena receptet säger den ena och det andra receptet säger den andra.

Jag är nog lite gammaldags på det sättet. Jag gillar det enkla. När det gäller mat gillar jag det ursprungliga. Jag kan smaksätta min kesella själv, om jag nu ska använda kesella. Mitt recept på lussekatter tar därför utgångspunkt i grundreceptet för söt vetedeg. Det blir enklare så. Och lika gott!

Grundrecept för söt vetedeg:

12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl socker
100 g smör
1 st ägg
1 tsk salt
1/2 paket jäst
kardemumma

Särskild för lussekatter:
Minska mängden kardemumma eller ta bort kardemumman helt. Tillsätt 1 gram saffran i mjölken när du värmer den.

Pensling och garnering
1 ägg
russin

Tillagning

1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken. Värm till 37 grader (när du kan doppa fingret i mjölken och inte känna någon temperaturskillnad).

2. Tillsätt saffran

3. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.

4. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.

5. Häll i nästan allt mjöl och arbeta degen. Ta sen lite mjöl i taget och arbeta tills degen är smidig. Tillsätt mer mjöl/vätska vid behov. Degen ska vara lätt kladdig, men släppa från bunkens kanter.

6. Låt jäsa under duk 1 timme.

7. Ha lite mjöl på bordet, knåda degen på bordet. Dela den i lagom bitar. Vissa tycker om stora lussekatter, andra gillar små. Forma dem till julgalt, gullvagn, julkuse eller andra figurer. Julgalten är den vanligaste.

8. Lägg lussekatterna på ugnsplåt med bakpapper. Låt jäsa ungefär 30 minuter.

9. Pensla lussekatterna med ägg, tryck i russin.

10. Gör du små lussekatter, grädda i 250 grader mitt i ugnen i 8-10 minuter. Stora lussekatter gräddes längre tid på lägre värme (15-20 minuter i 200-225 graders ugnsvärme)

11. Låt svalna på galler.

Glad Lucia! (om man nu säger så på svenska)

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Efterlängtade efterrätter, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s