Årets meny, Nobelmiddagen 2011

Dukning. Foto: Johnny Friskilä

DN publicerade snabbt menyn för årets Nobelmiddag:

Förrätt:
Hummer bakat i ugn med vinterns inlagda grönsaker och jordärtskockspuré.

Huvudrätt:
Pärlhöns ackompanjerat av svamp och lingon, lök och persiljerot med gräddsås.

Efterrätt:
Mandarin- och vit chokladmousse, kanelsås samt hallon och fruktgelé.

En av årets kulinariska höjdpunkter och traditioner är alltså över för i år – Nobelmiddagen. Inte att jag är särskild intresserad av kungligheter, men jag är intresserad av mat och medier. Vilket roligt fenomen egentligen, att visa en middag på tv. Men visst, det kan väl vara trevligt. Dessutom när man får lära sig saker. Jag har lärt mig av ett tal från en israelisk professor att det finns något som heter kvasikristaller. Inte att jag fattat vad det är, men det finns i alla fall. Och universum expanderar, samtidigt som det är oändligt. Ja det var det här med att ett och ett blir tre.

Maten blir i så fall mycket mer fattbar. Eller? Menyn och recepten hölls dock hemliga in i sista minut och visst, det skapar ju någon form av spänningsmoment framför tv:n. Med fokus på orden någon form. SVT har nu publicerat receptet på förrätten och det kan tydligen bli roligt när något ska publiceras snabbt eller man bara kopierar ett storköksrecept. Du ska blant annat ha 12 skalade sojabönor, 28 gram socker, 0,4 skalade gurkor och 1,5 g vatten.

Jag vet att man i Ryssland räknar vodkan i gram, men 1,5 gram vatten? Och 0,4 skalade gurkor?

Nobelfesten. Foto: Johnny Friskiiä

Nej, förlåt, jag ska inte klaga. Det är jättebra med public service, även om servicen inte alltid känns så public. Kanske det snart kommer en uppdaterad Nobelkokbok med några anpassade recept? För menyerna är ju oerhört välfungerade och recepten ofta inte så svåra när man gör dem på sitt eget sätt.

Själv fick jag, på vår privata Nobelmiddag i Skärholmen bland annat avnjuta huvudrätten från år 1901. Och den var nog inte sämre än årets pärlhöns, nämligen Helstekt oxfilé Imperial. Det vill säga just det, helstekt oxfilet med lite grönsaker, en kalvfond- och portvinssås. Vi hade lite potatis till och anrättningen kröntes med en skiva gåsleverpastej. Njutning på riktigt med andra ord, och helt utan 1,5 gram vatten och 0,4 skalade gurkor.

Helstekt oxfilé Imperial. Foto: Johnny Friskilä

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Årets meny, Nobelmiddagen 2011

  1. Attilla Juhász skriver:

    Tack för ett fint recept, det kommer att bli vår nyårsmiddag då jag redan sitter inne med fin ungersk gåsleverpastej inhandlad på ungerskmat.se
    Atti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s