Vinkällare

Vinkällare. Foto: Johnny Friskilä

Min vinkällare är snarare min vingarderob. Ni som känner mig vet att min kompis Krille och jag gör eget vin – olika fruktviner med och utan recept. Aronia, slånbär, blodapelsin, palternacka: you name it! Man kan göra vin på det mesta.

Det är sällan jag shoppar på Ikea, men flaskstället Gorm har faktiskt fått inpass i min lägenhet. Det känns nästan lite fult och syndigt. Alltså inte att jag har ett 80-tal vinflaskor i garderoben. Men att det är just Ikea. Jag som annars blandar Stalands med second hand från grovsoporna.

Men här om dagen tappade vi upp (Jag har numera lärt mig att det heter ”tappa upp 25 liter vin i köket” och inte ”tappa 25 liter vin i köket”) 25 liter Zinfandel, som trots att det inte är ett fruktvin blev gott ändå. En aning sött. Ganska svag alkoholhalt. Det fick jäsa i ett halvår, så något gick snett, trots att resultatet blev som ett vilket som helst husets vin. Lägenhetsvin kallar vi det. Hyresrättsvin någon? Nej, det låter för billigt.

Sen tappade vi upp 10 liter ingefärsvin. Kanske borde vi ha stoppat jäsningen innan. Det blev en aning torrt. Eller som min kompis Krille tyckte: göra det mousserande? Om någon har förslag på hur man bäst gör ingefärsvin, kontakta mig gärna!

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept, Och vattnet blev till vin och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s