Att göra sushirullar…

… är faktiskt något av det enklaste man kan göra. Det är dessutom fantastiskt gott,  ser snyggt ut, och en utmärkt aktivitet till en personalfest eller annan tillställning. För en vecka sedan hade jag därför en liten demonstration i sushirullande på MyNewsdesks inflyttningsfest på Rosenlundsgatan i Stockholm.

Lax, pilgrimsmusslor och solrosfrön i sesamolja och koreansk chilipasta

Lax, pilgrimsmusslor och solrosfrön i sesamolja och koreansk chilipasta som fyllning i sushirullar

Jag har flera gånger tidigare hört: ”Oj, gör du egen sushi? Är inte det svårt?”. Eller: ”Men riset är ju så svårt att göra!” Svar på frågorna är ja, nej och nej. Jag gör egen sushi, det är inte svårt, och sushiris är heller inte svårt att få rätt. Eller, det vill säga, en japansk sushikock med 10 års utbildning hade nog kanske inte varit så imponerad. Men imponerad hade nog inte sushikocken blivit av Stockholms sushibarer heller. Så därför, här kommer mitt framgångssätt för hur man gör sushirullar, eller maki som det så fint heter på japanska. Dock är detta ingen lektion i japansk köksterminologi så maki, nori, su.meshi, nori-maki, nigiri och makisu utgår till fördel för logisk svensk ordbildning.

Egentligen kan man använda det mesta som fyllning i sushirullar, under förutsättning att det inte är för rinnigt och att det passar ihop med ris och torkade algblad (nori…, ok, där blev det lite språklektion; förlåt!).

Själv gjorde jag 7 olika fyllningar, tre med fisk, två med kött och två vegetariska.
Mild avokado och krispig gurka är något som passar i alla rullar. I den ena (1) köttvarianten hade jag dessutom genevergravad öxfilet (rå oxfilet som under ett dygn fått ligga i några droppar genever, samt socker, salt och peppar) och pepparrotskräm (finns färdig i affären). I den andra (2) köttvarianten använde jag små bitar av fläskfilet som stekts med sojasås, lite socker, svarta och vita sesamfrön.

De vegetariska varianterna bestod av 1) Lätt steka strimlor av morötter och zucchini, avokado och kimchi, och 2) Stekt shitake och champinjon, samt gurka, friterad tofu och förvällde böngroddor.

Fiskvarienterna bestod av 1) rökt ål, avokado, gurka och majonäs, 2) risvin- och ingefärmarinerad tonfisk, förvällde böngroddor och gurka, samt 3) chilimarinerad lax och pilgrimsmusslor med crabsticks, solrosfrön, majonäs och gurka. Så kan man ju ha i wasabi för styrkan, eller majonäs för mer krämig och mildare fyllning.

Sen var det riset…

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Fågel, fisk eller däremellan, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s