Kransekake / Tårnkake (recept)

Kransekake / Tårnkake (recept). Foto: Johnny Friskilä

Kransekake eller tårnkake (tornkaka) som det också heter är en dansk-norsk efterrätt gjord på mandelmassa. Den är enkel att göra, imponerande att se på och smakar jättegott – en kollega som annars inte gillar mandel gillade den här! Den passar till jul, till födelsedagar, egentligen till alla stora och små högtider.

Har du tid gör du din egen mandelmassa / marsipan. Jag letade efter recept på nätet. Dock krånglar många till det så mycket. Varför göra det svårare än det är?

För själva degen har jag två varianter:

1) Om du har ont om tid köper du ett kilo färdig marsipan / mandelmassa / bakmassa. Själv tycker jag om bakmassan från Odense eftersom den innehåller lite mjöl som gör degen segare.

2) Om du har gott om tid (typ ett par dagar) gör du följande:
Lägg 1/2 kilo mandlar i kokande vatten. När skalen börja lossna, skala dem, låt dem torka ett dygn på en ren kökshandduk och mal dem i en mandelkvarn. Tillsätt 1/2 kilo florsocker (alltså 50/50 mandel och florsocker), och 3 äggvitor (ev. 4 beroende på äggens storlek,men börja med 3). Knåda ihop till en deg, blir den för hård, tillsätt en liten sked vatten, citronsaft eller några droppar cognac eller cointreau. Blir den för mjuk, tillsätt lite mjöl.

Och nu det som är lite arbete. Dock inte svårt arbete. Att göra ringarna samt steka dem kan ta ungefär en timme:

Rulla ut en bit av degen till fingertjocklek. Skär av åtta cm och gör en ring. Nästa gång skär du av tio cm och gör en ring, sen 12 och sen fortsätter du tills degen tar slut och du har 16-18 ringar. Stek ringarna på 200 grader i 8-10 minuter eller tills de börjar få färg.

Tårnkake / Kransekake

När ringarna är kalla, lägg de ovanpå varandra med glasyr mellan varje ring. Glasyren är dekorativ och funkar som ett lim. Börja med den största ringen och arbeta dig uppåt. Dekorera med flaggor, godis, smällkarameller eller något annat skoj! Monteringen och dekoreringen kanske tar en halvtimme. Men det är nästan det roligaste!

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kransekake / Tårnkake (recept)

  1. Ann skriver:

    Tack!🙂 Precis den inpiration jag behövde, eftersom jag tänkte göra en kransekake till min norskfödda far som fyller 85 år på fredag. Mvh, Ann

  2. Meddi skriver:

    Låter som en kul Tårta att baka. Ska testa den vid tillfälle. Mvh

  3. sofia skriver:

    Man bakar aldrig en kransekake på madelmassa/marsipan! En av de viktigaste högtiderna att äta kransekake på är 17e maj, Norges nationaldag!

    • Hej Sofia. 17e maj är en bra dag att äta kransekake på, absolut. Jag tycker det passar till alla högtider. Om du inte gör den på mandelmassa, vad brukar du göra den på då? Jag är nyfiken:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s