Tomatsoppa, recept

Tomatsoppa. Foto: Johnny Friskilä

När du har för mycket tomater gör du en tomatsoppa. Många gillar inte tomatsoppa. Många får associationer till pulver och kallvatten som ska kokas i 10 minuter. Här är det inget pulver inte, men det tar knappast mer än 10 minuter ändå.

Fräsa upp lite lök och vitlök i en gryta. Hacka sedan alla tomater som inte längre gör sig snyggt på en macka. Fräsa dessa fräsa lite tillsammans med löken. Om du vill kan du också använda vanliga burktomater eller minitomater på burk och det skadar inte om du låter någon soltorkad tomat koka med. Ha i vatten, samt redning av maizena. Salta, krydda med basilika eller om du har en annan god örtblandning. Har du lite överbliven vitt vin, gör det sig alldeles utmärkt i soppan.

För en mildare smak gör du här som man nästan alltid annars gör, Ha i grädde. Servera med riven parmesan eller annan riven vällagrad vit ost och gott rostad bröd.

Själv däremot serverade jag inte med riven parmesan. Att jag en kväll gjorde tomatsoppa berodde på följande:

1: Jag hade lite väl många ”gamla” tomater i min kyl.

2: Dagen innan hade jag ätit ostfondue. Då blir det alltid lite ost kvar i grytan. Jag är inte förtjust i att slänga mat, inte den här gången heller. Så det som var kvar av fonduen blev till små ostbollar som fick smälta och bli långa delikata trådar i min tomatsoppa dagen efter.

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Grönsaker - mer än bara gräs, Mat och recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s