Neptunusgrottan och Sassari

Neptunusgrottan. Foto: Johnny Friskilä

Efter frukost kom killarna från kvällen innan i bil till vårt hotell. Skönt att bli hämtade. Vi skulle vara hela dagen med dem, och de skulle visa oss lite mer av denna vackra ö. Sardinien är mer än Alghero.

Vi satte kursen mot Capo Caccia. Därifrån har man en fantastiskt utsikt över fågelön Foradada och inte minst, huvudattraktionen själv: Grotta di Nettuno, eller Neptunusgrottan på svenska. Den upptäcktes av fiskare på 1700-talet och har åtminstone de senaste 50 år, då den 656 steg långa trappan, Escala del Cabirol, som går ner till grottan stod färdig, varit en av Sardiniens stora sevärdheter. Grottor är annars inte min stora passion direkt, men stalakit- och stalgamitformationerna här imponerade. Den guidade turen inne i grottan kostade 10€ och tog 50 minuter. Fota var inget problem, även med blixt. Ska man få bra bilder gäller det bara att antigen vara först tillsammans med guiden, eller så får man vara den beryktade turisten som alltid kommer sist, som guiden alltid försöker ha i ögonvrån och som är till irritation för alla andra. Och väl ute av grottan var det dags att gå upp de 656 stegen som vi för en liten timme sedan gick ner. Motion av bästa sort!

På Sardinien har människor bott åtminstone sedan äldre järnålder för ca 150 000 år sedan. Så gamla stenverktyg har man nämligen hittat på ön. Men de bosättningar man hittat är gärna 3000 – 5000 år gamla, och historieskrivningen har gett många namn till de olika civilisationerna på Sardinien. Vissa av bosättningarna har nu blivit utomhusmuseer, och på väg mot den närliggande staden Sassari stannade vi kort vid ett av dem. Men jag har sett tillräckligt många stenhus på olika öar i Europa, så vi åkte vidare.

Sassari är ingen turiststad. Den ligger inte vid havet, och även om den är gammal nog och har fostrat två italienska presidenter, så är den kanske för vanlig för en vanlig turist. Men det vanliga ska heller inte underskattas. Vid det enkla Piazza Duomo finns katedralen, helgad åt San Nicola (st Nikolaus). Barockfasaden är mycket vacker. Piazza d’Italia och nyklassicistiskt Palazzo della Provincia och en staty av Viktor Emanuel II är annars stadens centrum. Vackra arkader finns på nordvästra sidan av 1800-talspiazzan och här ligger de gamla barerna och konditorierna, pasticcerie som det heter på italienska.

Och det är här, i det riktiga Italien och Sardinien att man kan njuta riktig husmanskost till 1/3 av det priset man betalar för sin pasta bolognese vid hotellerna i Alghero. Och visst är det ju lite exotiskt och autentiskt att sitta i en mörk restaurang vars namn kan översättas till ”Mördaren” och äta lammfötter i tomatsås medan man tittar på alla tavlor och affischers från 50-talet och dricker sitt husets vin! Det är detta jag vill se mer av på mina resor; någon krog eller hak med plastdukar och trädstolar och vitt porslin som inte bytts sedan filmaffischerna på väggarna hängde utanför biografen där man kan äta, så fint eller fult man bara vill, något man absolut inte kommit på att tillaga själv. Tiden går snabbt när man är på ett nytt ställe, har trevligt sälskap, god mat och dryck.

Två dygn på Sardinien gick så alltför fort. Dagsljuset började smått försvinna där vi körde på motorvägen riktning flygplatsen. Jag bara måste åka tillbaka och hälsa på någon gång. Och det snart!

Annonser

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s