Med Ryanair till Alghero, Sardinien

Alghero efter en trevlig utekväll. Foto: Johnny Friskilä

Med ett plan som inte ens var halvfullt åkte min kompis Emil och jag till Sardinien. Från Skavsta går det direktflyg som inte är charter till Alghero på öns nordvästra kust. Inte det att ön är så stor, men tre flygplatser finns; Alghero, Olbia och Cagliari.

Lagom eftermiddag landade planet, och har man inget annat än sitt handbagage, så går allt mycket snabbt och smidigt. I och för sig, det hade nog gått smidigt också med bagage, men för två dagar, och utan större shoppingbehov är det knappast nödvändigt.

Väl passerat tullen kan det vara bra att ha både euro och cent i mynt, eftersom du köper bussbiljetten i en liten röd automat till höger på väggen, precis innan kiosken när du kommer ut i terminalen. Bussarna går på tidtabell som man får på flygplatsens lilla turistinformation. 70 cent fattigare och en 20 minuters bussresa senare kunde vi gå av bussen i själva Alghero. Gå inte av i den lilla staden Fertilia, om du inte ska dit, Alghero-bussen stannar nämligen där först. När man närmar sig stan kan man faktiskt följa med på kartan var man ska av. Det är inte så många vägar in till Alghero, och Sardiniens katalanska stad nummer ett är inte så stor.

Det var Genova-släkten Doria som på 1100-talet inrättade det fästet som numera är staden Alghero. Namnet är lite roligt, eftersom det helt riktigt har med just alger att göra. Det finns mycket alger ute vid kusten just här, och därifrån har staden fått sitt namn. Dessa alger kunde vi se ganska mycket av långs med stranden som sträcker sig från Algheros norra och moderna turistdel och mot Fertilia. Mer om det sen.

Två dygn hade vi på oss till att uppleva och utforska och över huvud tagit, bara vara någon annanstans än Sverige. En fantastiskt god pizza på mysig restaurang som var fullsatt med italienska par; så var vår första kväll. Även om kanske inte pizza är så typiskt för just Sardinien, så är Sardinen ändå Italien, och på menyn, som bara fanns på italienska, kunde vi välja mellan 60 och 70 olika pizzor.

Men är man lite språkintresserad och vet hur språken i Europa förhåller sig till varandra, så väljer man kanske inte helt fel pizza, även om åtminstone jag fick gissa mig till några av ingredienserna.

För senvintern är lågsesong vad gäller turism. Några utlänningar var där självklart, annars hade det nog inte gått ett plan dit, men som sagt, på restaurangen fanns ingen engelsk meny, de som jobbade där pratade inte särskild mycket engelska, och min känsla var att vi var de enda utlänningar i lokalen.

Men efter goda pizzor och en fin flaska lokalt rött vin som faktiskt inte var särskild billigt, kunde vi gå smått berusade, med kartan i hand, genom Alghero by night, och få ett första intryck av staden vi skulle se i dagsljus dagen efter.

Annonser

Om Johnny Friskilä

My name is Johnny Friskilä. I am Norwegian, but I live in Stockholm where I work as an independent tour leader and translator within Scandinavian languages and from English to Norwegian and Swedish. My customers as a tour leader are tour companies who want to offer a professional tour guide service on their cultural and adventure tours. I have traveled in a 100 countries, but my main speciality is countries of the former Soviet Union. As a translator, my customers companies who want to have their travel related material translated into Norwegian or Swedish. In my travel blog, Johnnybajdzjan.com, I focus on story telling and photography from destinations out of the ordinary. Off the beaten track, or the more hidden sides of our already well known destinations. My blog is in Swedish language and targets the more advanced Scandinavian traveler. My blog is therefore a non-chronological travel blog, with stories and adventures from countries and cultures far away.
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s